Missie

’n Bries is een avontuurlijk gezelschap dat theater, kunst en natuurbeleving combineert tot een totaalervaring die de blik van kinderen op de natuur verandert. De acteurs spelen met de grenzen van de realiteit. Vanuit ongeloof en verwondering over wat ze zien, leren kinderen op hun eigen waarneming vertrouwen. De voorstellingen gaan over onderwerpen als vervuiling, klimaat en water.

Onze acteurs zijn levensecht. Vaak duurt het even voordat het publiek – kinderen en volwassenen – doorheeft dat het ‘niet echt’ is. De acteurs spelen met de verwachtingen en de twijfels van het publiek. De begroeting van het publiek door de acteurs gaat ongemerkt over in een voorstelling, die de grens tussen realiteit en fantasie verkent.

Invloed en interactie

Theater dat zich voordoet als het echte leven, maar dat gaandeweg kantelt totdat de kinderen niet meer weten wat ze moeten geloven en juist daarom hun eigen waarneming en perceptie gaan vertrouwen en verscherpen. vervolgens komen de kinderen zelf in actie. Ze gaan op ontdekkingstocht in de natuur. Er ontstaat een veranderde waarneming en ervaring van de wereld rondom hen, omdat ‘n Bries niet louter rationeel en zintuiglijk, maar juist ook een fysieke ervaring is waarbij het eigen lichaam van kinderen, hun aanwezigheid en het contact met de elementen een grote rol speelt.

Actualiteit

De onderwerpskeuze voor nieuwe theaterstukken is verbonden met actualiteit, die ook in de belevingswereld van kinderen een rol speelt. Onderwerpen zijn vervuiling, stilte, culturele verschillen en klimaatverandering.

Kunst en de natuur

Voor kunst in de theatervoorstellingen werkt ’n Bries samen met Rotterdamse kunstenaars. Hun werk wordt gebruikt in de voorstelling als object en ze denken mee over de invulling. In de nieuwe voorstelling BeInVloed die in 2019 in première gaat, werken de kinderen volgens het door kunstenaars bedachte ontwerp zelf mee aan de voorstelling. Elke keer ontstaat er weer iets nieuws en de kinderen ervaren dat hun gedrag invloed heeft op het grotere geheel. In de voorstelling, maar ook in de natuur en in hun dagelijks leven. De kunst helpt hen om vanuit deze nieuwe waarneming om te gaan met hun verantwoordelijkheid als mens ten opzichte van de natuur.

Kunst is een uitgelezen middel om kinderen en volwassenen gevoelig te maken voor de schoonheid van de natuur, zegt kunstenaar en antropoloog Jan van Boeckel.

7 jaar ’n Bries

Wat in 2011 begon met de Cultuurprijs IJsselmonde ontwikkelde zich in korte tijd tot een eigenzinnig en uniek programma. Inmiddels bezoeken zo’n 1700 kinderen elk jaar de voorstellingen en speelt ’n Bries ook op andere plekken in Nederland. De meeste kinderen die de voorstelling bezoeken op het Brienenoordeiland komen uit Rotterdam-Zuid.

Das is de eerste voorstelling. Na de pilot in 2011 is deze in 2012 vervolmaakt. Vanaf 2013 was er een samenwerking met verschillende wijkorganisaties en asielzoekercentra uit Rotterdam. Bussen uit de wijken kwamen voor het eerst naar het eiland in Rotterdam. In 2015 is er voor het eerst buiten Rotterdam gespeeld in de Broekpolder in Vlaardingen, op landgoed Te Werve Rijswijk, Het Panbos in Wassenaar.

Later werd de voorstelling Waait ontwikkeld, die meerdere jaren op het Eiland van Brienenoord en in het Schiebroekse Park in Rotterdam is gespeeld. In 2019 speelt Das in het Gagelbos in Utrecht. Momenteel werkt Joke Olthaar aan een nieuwe voorstelling op het Eiland van Brienenoord die in 2019 in première gaat: Be in vloed