Archief ’n Bries

Archief

Vlieg en Taal

 

Taal leer je het snelst als je in beweging bent. Als je buiten bent en als je geïnspireerd en verwonderd bent. Het lijkt vanzelf te gaan, zoals een vogel vliegt en een dichter dicht…

 

In mei en juni 2021 nam ‘Vlieg’ en ‘Taal’ de basisschoolkinderen uit groep 4, 5 en 6 mee naar het eiland van Brienenoord in de nieuwe voorstelling van ‘n Bries. Met interactief theater worden de kinderen betrokken bij de natuur en leren ze taal.

Dichter Taal liet hen zien dat hij de natuur nodig had om tot (muzikale) gedichten te komen. Vlieg is een vreemde vogel die de kinderen inwijdt in het vogelbestaan. De personages maken de kinderen tot karakters en mede-makers van de voorstelling en de taal die erin voorkomt.

Be In Vloed

 

Stel je voor, je gaat lekker in de natuur op het Eiland van Brienenoord. Bij aankomst valt je oog op een spoor van bloed en veren. Er valt een grote Vogel te pletter voor je voeten. Een zielig hoopje, dat af en toe nog een beetje fladdert. Is hij verdwaald, of hoort hij hier niet thuis? Wat moeten we nu doen? Laten we hem liggen, nemen we ‘m mee naar huis, bellen we de dierenambulance, of brengen we hem terug in de natuur? Onder leiding van vijf kunstenaars worden de kinderen zelf theatermaker, ontdekken ze hoe hun acties de natuur kunnen beinvloeden en werken we met elkaar aan en spectaculaire eindscène.

idee: Joke Olthaar en Esther Schoonhoven
acteur: Gerard Olthaar
performance: Ieke Trinks
decor: Esther Schoonhoven
spel: Joke Olthaar
geluidsbelevenis: Niek Hilkman

Waait

 

Het waait en we laten ons meenemen door de wind van de ene naar de andere plek. Meneer Steur is architect en wil een nieuwe stad bouwen. Hij wordt in zijn  rondleiding opgehouden door een vis op het droge. Kan hij zijn plannen nog verwezenlijken na deze bijzondere ontmoeting? De familievoorstelling Waait vindt, indien mogelijk op de locatie, plaats op het water.

voor: kinderen van 7 t/m 10 jaar
concept: Joke Olthaar
script: Sanne Nouws
regie advies: Lisah Baert / Twan van Bragt
geluid: Lukas Simonis

Das

 

In deze voorstelling ontdekken kinderen de stadse natuur samen met natuurreisleidster Els Lepelaar, die in haar stewardessenuniform eerder thuishoort op Rotterdam Airport. Ze vertelt over de spaghettiboom, de enige in Nederland. Over de brandnetels, de vluchtroute, het horen van de bladeren en de frisse lucht in de natuur. Plotseling rolt er een gigantische zilveren bol uit de bosjes. Lepelaar rent weg en gaat hulp halen. Sproetnik is wereldvreemd en ontdekt de omgeving. Een mysterieuze Das loopt door het verhaal heen. Na afloop van de theatervoorstelling gaan de kinderen zelf op onderzoek uit met zinnenprikkelende natuurworkshops.

voor: kinderen van 6 t/m 10 jaar
concept: Dirk Van Lieshout
regie: Madeleen Bloemendaal / Gerard Olthaar
dramaturg: Berthe Spoelstra
advies: André Schreuders

Contact

Stichting ’n Bries
Joke Olthaar
06 – 14 04 41 42

Postadres

Talingstraat 5c
3082 MG Rotterdam
KVK 54987873
eenbries@gmail.com